Ar esate pagavę mamutą ir 16 kg erkę? Pokalbis su būrelio vadovu Robertu

Vienas sunkiausių šio laikmečio iššūkių šeimoms – kai vaikai daugiau laiko praleidžia prie įvairių ekranų namuose nei judėdami gryname ore. Medicinos, psichologijos ir socialiniai darbuotojai vis dažniau garsiai kalba, jog mažiau fiziškai aktyvūs vaikai susiduria su emociniais sunkumais, bjursta jų nuotaika, jiems sunkiau susikaupti bei mokytis, atsiranda įvairios įtampos santykiuose su tėvais ir bendraamžiais. Kad tinkamai vystytųsi ir bręstų, vaikai turėtų kuo daugiau judėti, stebėti, tyrinėti, žaisti lauke.

Bandydami atsiliepti į šį daugeliui tėvų nelengvą iššūkį, Raseinių rajone rugsėjį veiklą pradėjome mes – darželis ir pradinė mokykla, kur integruotas ugdymas derinamas su lauko pedagogikos principais. Siekiame, kad vaikai mokymosi procesą išgyventų aktyviai, patirtų atradimo džiaugsmą ir santykį, ugdytų pasitikėjimą savimi ir rūpestį kitu, šalia esančiu.

Džiaugdamiesi, jog mokslo metai prasidėjo sėkmingai ir matydami to prasmę, norėtume, kad šis siekis būtų prieinamas ne tik mūsų ugdytiniams, bet ir viso rajono moksleiviams: rugpjūtį organizavome vasaros stovyklą (daugiau…), o dabar kuriame planus, kaip buvimo gamtoje džiaugsmą kuo daugiau vaikų galėtų patirti ne tik vasarą, bet visus mokslo metus.

Pirmoji iniciatyva startavo rugsėjo 16 dieną – tai būrelis „Išgyvenimo mokykla gamtoje“. Apie ką jis, ko galima tikėtis ir ko bijo tik tėvai, bet ne vaikai, kalbamės su šauliu, istorijos mokytoju, edukacijų gamtoje vadovu Robertu Mosėjumi.

Robertai, kuo ypatingas, išskirtinis šis būrelis?

Tai gera gyvenimo mokykla, nes vaikai būna gamtoje, patiria nuotykius, išgyvena įvairias situacijas ir tokiu būdu patys natūraliai keičiasi. Jie tampa žingeidūs, smalsūs, labiau pažįsta save, jaučia aplinką, grūdinasi, nes būrelis vyksta visais metų laikais ir visomis oro sąlygomis. Kitas išskirtinumas, kad būrelyje žaidimus darome patys. Tada labai suaktyvėja vaikų kūryba: jie tampa architektais, statybininkais, atranda, ką, iš ko ir kaip gali padaryti, bendradarbiaujant mokosi, išbando įvairius vaidmenis. Šiame būrelyje leidžiame kiekvienam vaikui būti savimi, kurti ir daryti viską pačiam ir kartu su kitų pagalba.

Kam jis skirtas?

Tai mišraus amžiaus būrelis. Esu turėjęs vaikų nuo 5 iki 12 metų grupę ir jie puikiausiai bendradarbiauja, kai sieja juos bendras tikslas, veiklos. Amžiaus ribos dingsta. Anksčiau būrelį lankydavo daugiau berniukų, nes jie labiau už mergaites mėgsta išsipurvinti (šypsena). Ir tiesa, ne visada mamos džiaugiasi, kai vaikai grįžta murzinais rūbais. Bet murzini vaikai – laimingi vaikai. Būrelis skirtas augantiems vaikams, mėgstantiems natūralią aplinką, patyrimą joje, taigi tikrai ne tik berniukams! Mergaitės su džiaugsmu baltus sijonėlius iškeičia į žygio kaliošus ir tikrai nepraranda savo žavesio.

Kodėl verta lankyti šį būrelį?

Iš patirties matau, kad vaikai per gana trumpą laiką darosi veiklesni, atsiranda noras ką nors išmokti, išbandyti, ir tuo pačiu rimsta emociškai. Jie grūdinasi, išsikrauna per aktyvias veiklas, judrius žaidimus, laipiojimą, daug gryno oro. Amžiaus mišrumas leidžia mokytis vieniems iš kitų – mažesnieji stiebiasi į vyresnius, vyresnieji tampa daugiau empatiški padėdami, aiškindami mažiesiems. 

Kokios bus veiklos būrelio metu?

Bus daug skautiškos veiklos, gamtos pažinimo ir pamokų, kaip elgtis įvairiose situacijose, įvairiose gamtos sąlygose. Bus ir užsiėmimų „pasidaryk pats“ – tokių, kaip drožinėjimas, lankstymas, ir judrių žaidimų, varžybų. Deriname sportą ir kūrybinę, meninę veiklas. Jei gaminame lėktuvėlius – ieškosime šlaitų, kur juos paleisti. Veiklas daugiausiai diktuos oro sąlygos, nes būrelis vyks bet kokiu oru. Pirmą dieną susipažinome vieni su kitais, kūrėme laužą, žygiavome lietui lyjant, stabtelėjome prie partizanų atminimo akmens istorijos minutėlei, gaudėme mamutą ir 16 kg erkę.

Dėkodami Robertui už nuoširdų pokalbį, dar kartą kviečiame šeimas, kurios neabejingos vaikų sveikam užimtumui gamtoje, atvykti susipažinti, pažiūrėti, sudalyvauti kartu. Pirmas būrelio užsiėmimas – visada nemokamas! 

Išgyvenimo gamtoje būrelis vyks kiekvieną ketvirtadienį nuo 14 iki 17 val. Kaulakiuose. Svarbiausia tinkama bei patogi apranga. Užsiėmimų metu reikia daug energijos, todėl taip pat prašome, kad tėveliai vaikams įdėtų termosą ir užkandžių dėžutę.

Daugiau informacijos ir registraciją rasite: https://akademijagamtoje.lt/skelbimai/2021/startuoja-burelis-isgyvenimo-mokykla-gamtoje/

Būkime linksmi ir sveiki su gamta ir gamtoje!